Montaż folii paroizolacyjnej w ściankach działowych

Dyskusja na temat błędów popełnianych w budownictwie szkieletowym.
Wojciech Nitka
Posty: 3730
Rejestracja: czw 19 sie, 2004
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Montaż folii paroizolacyjnej w ściankach działowych

Post autor: Wojciech Nitka » wt 06 cze, 2006

Obrazek Obrazek

Montaż folii paroizolacyjnej w ściankach działowych to wielki błąd. W ściankach działowych, nawet przyległych do łazienek, nie należy montować folii wiatroizolacyjnej. Folia ogranicza migrację powietrza i wilgoci w obrębie budynku, tworząc różne mikroklimaty w pomieszczeniach.

Czym grozi zakładanie folii paroizolacyjnej na ściankach wewnętrznych? Wystarczy sprawdzić wkładając kawałek drewna do torebki foliowej i obserować co się z drewnem będzie działo.


PJM
Posty: 37
Rejestracja: pt 20 cze, 2008
Lokalizacja: USA/Wroclaw

Post autor: PJM » śr 17 wrz, 2008

Montaż folii paroizolacyjnej w ściankach działowych to wielki błąd. W ściankach działowych, nawet przyległych do łazienek, nie należy montować folii wiatroizolacyjnej.
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Czy Pan by powiedzial ze to jest wielki blad?

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Post autor: dwronka » sob 04 lip, 2009

Pytanie za 100 pkt
Co z aktywnymi paraizolacjami ?

Wojciech Nitka
Posty: 3730
Rejestracja: czw 19 sie, 2004
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Wojciech Nitka » ndz 05 lip, 2009

PJM pisze:Czy Pan by powiedzial ze to jest wielki blad?
Tak to wielki błąd. A to z mojego wcześniejszego postu - "Wystarczy sprawdzić wkładając kawałek drewna do torebki foliowej i obserować co się z drewnem będzie działo."
A ztem zrób samemu doświadczenie - omiń kawałek drewna, z którego masz konstrukcję, tą samą folią jaką wykorzystałeś na paroizolację. Niech tak poleży kilka dni, kilka tygodni i ... informuj nas co się dzieje z drewnem. Będziemy czekali na relacje.
dwronka pisze: Co z aktywnymi paraizolacjami ?
Nie są niestety najtańsze, a jezeli nie sa wymagane to po co stosować, po co wchodzić w koszty?

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Post autor: dwronka » pn 06 lip, 2009

Wojciech Nitka pisze:Nie są niestety najtańsze, a jezeli nie sa wymagane to po co stosować, po co wchodzić w koszty?
Koszt takiej membramy to 200 zł rolka 75 m2 -corotop active, dla porownania folai paraizolacyjna isovera - ok 160zl za 70 m 2 czy ok 130 zl za 60m2 za paraizolacje z rockwoola.
Najtansza paraizolacja to koszt ok 120 zl za 100 m2.
Podsumowujac 300 zł różnicy to pryszcz ;) a użycie takiej aktywnej paraizolacji - przepuszcza ok 5-6 g /m2 jest moim zdaniem dobrym rozwiazaniem zwłaszcza w łazienkach czy poddaszu.
Dylemat tylko czy użyć do scianek działowych.

Papa
Posty: 31
Rejestracja: pt 19 cze, 2009

Post autor: Papa » pn 13 lip, 2009

czy na tych zdjęciach to paroizolacja czy najzwyklejsza folia?

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Post autor: dwronka » śr 15 lip, 2009

Papa pisze:czy na tych zdjęciach to paroizolacja czy najzwyklejsza folia?
patrząc na fotki - jest to isover stopair czyli paraizolacja.

Dachdecker
Posty: 27
Rejestracja: wt 23 cze, 2009

przestroga

Post autor: Dachdecker » pt 21 sie, 2009

dwronka pisze:
Wojciech Nitka pisze:Nie są niestety najtańsze, a jezeli nie sa wymagane to po co stosować, po co wchodzić w koszty?
Koszt takiej membramy to 200 zł rolka 75 m2 -corotop active, dla porownania folai paraizolacyjna isovera - ok 160zl za 70 m 2 czy ok 130 zl za 60m2 za paraizolacje z rockwoola.
Najtansza paraizolacja to koszt ok 120 zl za 100 m2.
Podsumowujac 300 zł różnicy to pryszcz ;) a użycie takiej aktywnej paraizolacji - przepuszcza ok 5-6 g /m2 jest moim zdaniem dobrym rozwiazaniem zwłaszcza w łazienkach czy poddaszu.
Dylemat tylko czy użyć do scianek działowych.
Pan Nitka ma racje, bo najlepsze a przynajmniej robiące różnicę aktywne paraizolacje sa conajmniej kilkakrotnie drozsze. Produkt, ktory podajesz ma slabiutkie parametry dlatego taka cena. W aktywnych paroizolacjach nie ma specjalnie w czym wybierac. Ale jak to sie mowi madry polak po szkodzie - juz nacielem sie kiedys m.in. na corotopie activ ale nie tylko. Na szczescie na nie duza skale. Jak ktos madrze wczesniej napisal trzeba robic testy. Mowiac konkretnie dobre paroizolacje aktywne to koszt conajmniej 600pln za 75m2.
Oczywiscie ze oficjalnych wymogow nie ma, ale nie stosujemy tylko tego co jest wymogiem.

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Re: przestroga

Post autor: dwronka » pt 21 sie, 2009

Dachdecker pisze:robiące różnicę aktywne paraizolacje sa conajmniej kilkakrotnie drozsze. Produkt, ktory podajesz ma slabiutkie parametry dlatego taka cena. W aktywnych paroizolacjach nie ma specjalnie w czym wybierac. Ale jak to sie mowi madry polak po szkodzie - juz nacielem sie kiedys m.in. na corotopie activ ale nie tylko. Na szczescie na nie duza skale. Jak ktos madrze wczesniej napisal trzeba robic testy. Mowiac konkretnie dobre paroizolacje aktywne to koszt conajmniej 600pln za 75m2.
Oczywiscie ze oficjalnych wymogow nie ma, ale nie stosujemy tylko tego co jest wymogiem.
Jeśli mozesz to prześlij mi konkretne nazwy produktów na prv łacznie z nazwą tasm systemowych - przynajmniej nie bedzie uważane to jako reklama.
Jedno już wiem - żadnych paraizolacji w środku natomiast z aktywnej paraizolacji w scianach zewnętrznych oraz podddaszu na pewno nie zrezygnuje.

Tomas
Posty: 5
Rejestracja: wt 25 sie, 2009

Pilne

Post autor: Tomas » wt 25 sie, 2009

Czy mogę też prosić o przesłanie konkretnych produktów najlepiej z linkami. I gdzie można je dostać?

Dachdecker
Posty: 27
Rejestracja: wt 23 cze, 2009

Re: Pilne

Post autor: Dachdecker » śr 26 sie, 2009

Tomas pisze:Czy mogę też prosić o przesłanie konkretnych produktów najlepiej z linkami. I gdzie można je dostać?
I co jeszcze? Nie zapominajmy, ze jest takie cudowne narzędzie jak google.
Materiały, które stosuje to w większości systemy pro clima. Jak nie pro clima (problem z dostępnością) to isover. Inne nie wchodzą w grę. Wejdź na stronę producenta, poczytaj, poproś o próbki itd.

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Post autor: dwronka » czw 27 sie, 2009

Pisałem maila do pro climy , nie ma problemu z zamówieniem towaru - robi się to bezpośrednio w firmie :)
Otrzymalem dziś próbki z materiałami jestem w szoku szybkoscią działania.

Tomas
Posty: 5
Rejestracja: wt 25 sie, 2009

pozytywnie

Post autor: Tomas » pn 31 sie, 2009

Mnie bardziej zszokowała jakość tych materiałów, oczywiscie pozytywnie. Co prawda słono sobie za to liczą ale i tak się opłaca. Same taśmy to rekord świata.
Wysyłka u mnie akurat standard - 5 dni ale to nie ma znaczenia.

Mam pytanie:
Którą paroizolację lepiej zastosować - DB czy Inteelo. Inteelo wychodzi ponad 11 zloty za m2, netto. DB około 8 złoty? Probowalem sie do nich kilka razy dodzwonic ale albo maja cos z telefonem albo ciagle zajety.

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Re: pozytywnie

Post autor: dwronka » wt 01 wrz, 2009

Tomas pisze:Którą paroizolację lepiej zastosować - DB czy Inteelo. Inteelo wychodzi ponad 11 zloty za m2, netto. DB około 8 złoty? Probowalem sie do nich kilka razy dodzwonic ale albo maja cos z telefonem albo ciagle zajety.
Bo trzeba dzwonic na komórkę do pana Łukasza ;)
Ja wybralem intello plus przekonała mnie wytrzymałość sprawdzona przez dwóch znajomych podczas sobotniej imprezy - mimo usilnych starań po paru flaszkach :D i szarpań próbka paraizolacji pozostala bez szwanku.
W chwili obecnej mam projekt w banku - kredyt ale zaraz gdy go dostanę policzę metry i zamówię towar.
Mam tylko dylemat - w jaki sposób łaczyć membrane dachową?
Jak na razie mam 210 m2 corotop strong - kupionym po atrakcyjnej cenie lecz brakuje mi jeszcze z 150 m2 membrany - strong pójdzie na sciany jako wiatroizolacja - ma współczynnnik w1 i zaletą jest to, że nie jest jednowarstwowa, natomiast na dach prawdopodobnie zamówie solitex plus, ktora zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
Dobra dość tej reklamy ;)

Tomas
Posty: 5
Rejestracja: wt 25 sie, 2009

bedzie sie dzialo

Post autor: Tomas » pt 04 wrz, 2009

A ja po konsultacji w pro climie wezmę DB+. Intelo nie jest wymagana, ponoć DB+ też ma wystarczające parametry i jest ekologiczne, wiec po co przepłacać :lol: no dobra tez bym wziął intelo ale fundusze trochę nie pozwalają.
Ale co do taśm to już zupełnie ześwirowałem. W grę wchodzi Unitape, Tesco No1 lub Tesco Vana. Niby systemowo jest Unitape ale te Tesco też są niezłe. Pokazłem taśmy mojemu montażyście i chyba "zgłupiał", widziałem zmieszanie na jego twarzy bo sam nie potrafił określić najlepszej.

W googlach znalazlem przypadkowe zdjecie, ze DB+ bylo poklejone tasma Tesco wiec chyba się to sprawdza. Chyba to ta jasniejsza wersja - elastyczna.

Obrazek

Na tym zdjeciu to wszystko tak ladnie wyglada i wydaje sie takie proste :roll:
No dobra tzreba spac bo rano wyjazd na 3 tygodniowy urlopik. Pozdrawiam.

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Post autor: dwronka » sob 12 wrz, 2009

Policzyłem sobie juz wszystko .......no....... bez kołnierzy uszczelniających ale damy rade. Wyszlo mi jakieś 8 tyś. Jednakze panowie z pro climy pewnie zagladają na forum i po znajomościi zrobia jakiś rabat - inaczej żona mnie zabije :wink:

Tomas
Posty: 5
Rejestracja: wt 25 sie, 2009

Pytanie do znawcow

Post autor: Tomas » wt 13 paź, 2009

Witam po powrocie. Mialem czas do zastanowienia i powiem szczerze, ze jeszcze nie zdecydowalem. Bylem juz prawie pewny ze wezme DB+ i unitape tasme, ale moj wykonawca stwierdzil, ze lepiej bylo by wziasc intello bo mocniejsze jest.. No niby tak jest,ale jest tez duzo drozsze a tez nie chce zeby mnie w domu pogonili.
Mowiac zupelnie szczerze to jestem w stanie dolozyc i wziasc intello bo nie zamierzam oszczedzac na izolacji, ale pytanie czy faktycznie jest taka potrzeba? Przeciez po tym sie nie chodzi prawda? a wiec az tak duza wytrzymalosc nie jest potrzebna. Z drugiej strony nie wiem czy ja to dobrze rozumiem ale z paremetrow db i intello wynika ze to DB ma wieksza wytrzymalosc. To jest bardzo ciekawe, bo przeciez w praktyce jak probujemy rozerwac to intello jest mocniejsze. Czy takie badania sa przeprowadzane w jakis specjalny sposob?
No i wracajac do tematu trzeba zadac pytanie. Same tasmy sa genialne, maja wyjatkowo dobra sile klejenia wiec na 100% beda dobrze trzymaly. Skoro tak jest to znow pytanie czy ta paroizolacja musi byc taka wytrzymala?

dwronka Ty juz masz ukladane to intello czy jeszcze nie ukladales? i jakie tasmy stosujesz?

dwronka
Posty: 394
Rejestracja: ndz 17 maja, 2009

Post autor: dwronka » śr 14 paź, 2009

Tomas na razie czekam na decyzje kredytową.
Co do taśm to do połaczeń będe stosować tescon vana a do połączeń z konstrukcją za pomocą kleju orocon f to samo pasma wiatroizolacji- wyjdzie taniej.
Kołnierzy uszczelniających nie bedę miał za wiele - bedę starał się poprowadzić elektryke w węwnętrznych scianach ew po gniazdku na pomieszczenie w scianach zewnętrznych - w ten sposób wyliminuję też problem z wilgocią.

pyndzel
Posty: 3
Rejestracja: pt 17 sie, 2007

Post autor: pyndzel » wt 03 sie, 2010

A co z pyleniem wełny ze ścianek działowych? Czy gips dostatecznie ochroni przed pyleniem? A jak powstaną jakieś pęknięcia i będzie się wydobywał pyłek wełny?

mateo
Posty: 8
Rejestracja: sob 17 sty, 2009

Post autor: mateo » pn 05 wrz, 2011

Dokładnie, czy folia nie jest także by zatzymać szkodliwe pylenie?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Najczęściej popełniane błędy w budownictwie szkieletowym”