budynek gospodarczy na działce rolnej 25 mkw.

Zagadnienia dotyczące działek budowlanych
dms-one
Posty: 1
Rejestracja: pn 14 lut, 2011

budynek gospodarczy na działce rolnej 25 mkw.

Post autor: dms-one » pn 14 lut, 2011

Witam,
mam niemały problem...
mianowicie kupiłem działkę rolną i chciałem postawić na niej coś w rodzaju altanki tylko że murowane. Udałem się do starostwa powiatowego ze zgłoszeniem dotyczacym zamiaru budowy wolnostojacego budynku gospodarczegoo pow. zabudowy do 25 kw. w miejscowosc X na dzialce 123/4 obr XZY gm.ABCD.
Dostałem pismo z informacja ze nie wnosi sie sprzeciwu odnosnie wykonania powyzszych robót. Wiec postawilem ten budynek - 4,5 m na 5,5 m wysokość 5 m (z poddaszem).

Dzisiaj bylem w elektrowni oplacic podlaczenie pradu i dowiedzialem sie ze budynek na dzialce zostal zakwalifikowany jako budynek mieszkalny... i nie podlacza mi produ bo dostalem zezwolenie na budynek gospodarczy a nie mieszkalny...
BARDZO PROSZE O jakakolwiek rade jak to rozwiazac...


falkon
Posty: 4
Rejestracja: czw 10 lut, 2011
Lokalizacja: /skandynawia

Post autor: falkon » pn 14 lut, 2011

Witam :smile: .Wyglada na to że jesteś szczęściarzem,przekwalifikowano ci budynek gospodarczy na mieszkalny bez "łażenia" do urzędu i czekania do 2 miesięcy na odpowiedz,i martwienie sie o plan zagospodarowania.

tak na poważnie tylko urząd gminy czy starostwa,możę przekwalifikowac budynek,oczywiście jesli złożysz odpowiednie pismo do ww.
ale jeszcze o czyms takim nie slyszalem zeby sami od siebie to zrobili(to i tak powinienes otrzymac decyzje).
dostawca pradu nie ma mocy prawnej aby przekwalifikowac ci budynek.
przejdz sie do urzedu wez papier ze jest to budynek gospodarczy i z glejtem udaj sie do jasnie nam oswieconych elektrykow. to chyba zalatwi sprawe.

P.S.bo to Polska właśnie.... :wink:

falkon
Posty: 4
Rejestracja: czw 10 lut, 2011
Lokalizacja: /skandynawia

Post autor: falkon » wt 15 lut, 2011

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0070930623
Powyżej treśc ustawy i to co cie najbardziej interesuje. Dla pewności zadaj pytanie na : elektroda.pl

Grzegorz Szostak
Posty: 1602
Rejestracja: ndz 21 sie, 2005
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Szostak » wt 15 lut, 2011

falkon pisze:tak na poważnie tylko urząd gminy czy starostwa,możę przekwalifikowac budynek,oczywiście jesli złożysz odpowiednie pismo do ww.
Procedura jest bardziej złożona i dość kosztowna.

dms-one możliwe że geodeta źle zakwalifikował budynek podczas inwentaryzacji powykonawczej. W pierwszej kolejności weź Wypis z Rejestru Gruntów i Kartoteki Budynków. Uzyskasz w ten sposób pewność jaka jest formalny status. Dalsze kroki zależą od tego co tam jest.
Elektrownia nie podłączy Ci prądu do budynku mieszkalnego jeżeli nie miałeś pozwolenia na budowę (wymóg prawny).


ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia dotyczące działek budowlanych i ich lokalizacji”