Problem z niemiłym zapachem.
Problem z niemiłym zapachem.
Korzystam z działki tylko wiosną i latem, większą cześć roku stoi zamknięta, zasadniczo nie ma w domku wilgoci ale jest za to charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, mimo że co roku wszystko wywożę do prania i wietrzę do bólu. Czy może ktoś ma na to jakiś sposób? Może istnieją jakieś środki? Jak dotąd słyszałam o ozonowaniu i jakimś specjalnym czyszczeniu ale koszt jest zwalający z nóg
Re: Problem z niemiłym zapachem.
Myślę, że taki już urok takich domków Trzeba się przyzwyczaić do tego zapachu albo wydać dużo pieniędzy na czyszczenie, które zresztą trzeba powtarzać.
u mnie problemem była wilgoć.. kupiłam więc pochłaniacz wilgoci w electro.pl i po kilku "sesjach" problem ucichł. jak na wiosnę rozpoczynamy na nowo korzystać z domku, najpierw przyjeżdzamy go porządnie wietrzyć, potem używamy tego urządzenia i po jednym, dwóch dniach jest po problemie
Dopóki nie rozgryziesz sedna tego problemu i źródła zapachu to rady raczej nie pomogą. Jeśli to wilgoć to warto byłoby wietrzyć poza sezonem
nie zgodzę się że taki urok domków. U mnie nie ma problemu z zapachami - wystarczy z godzinkę wietrzyć, jak to przez cały rok stoi zamknięte. Ale była u mnie wymieniana izolacja od podłogi i mam tez inne okna - wczesniej były zbyt szczelne i woda się skraplała..
-
Ale to będzie tak wszędzie jeśli nie bedzie jakoś od czasu do czasu odwiedzane.
Czyli na wiosnę znowu coroczny rytuał? Szkoda bo perspektywa szorowania wszystkiego i zabierania do prania które też tego zapachu zasadniczo nie likwiduje nie jest ciekawa
Dzięki, teraz przynajmniej wiem na czym stoję.
Dzięki, teraz przynajmniej wiem na czym stoję.
Proponuję spróbować profesjonalny neutralizator zapachu
Bardzo ważne jest wietrzenie
Widocznie musi być wilgoć skoro tak się dzieje. Może jakieś pochłaniacze wilgoci? Albo gdzieś się rozwija za ściana grzyb i stąd ten zapach?
Amor vincit Omnia
-
Wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć.
Twój zapach to zapewne stęchlizna spowodowana zamknięciem budynku na cały okres zimowy.
Rozwiązaniem może być odwiedzanie budynku w okresie zimowy, np. co miesiąc i ... wietrzenie.
Możesz też uniknąć zapachu stęchlizny zapewniając w budynku stałą temperaturę np. ok. 5 stopni C. przez cały okres zimowy.
Twój zapach to zapewne stęchlizna spowodowana zamknięciem budynku na cały okres zimowy.
Rozwiązaniem może być odwiedzanie budynku w okresie zimowy, np. co miesiąc i ... wietrzenie.
Możesz też uniknąć zapachu stęchlizny zapewniając w budynku stałą temperaturę np. ok. 5 stopni C. przez cały okres zimowy.
Najlepiej zainwestować w jakiś pochłaniacz wilgoci, tak mi się przynajmniej wydaje
-
anna380
A jak wysoko masz posadowiony domek ponad gruntem ???
Jeżeli budynek jest za nisko posadowiony, to woda może wpływać do budynku pomiędzy fundamentem a podwaliną.
A jak wysoko masz posadowiony domek ponad gruntem ???
Jeżeli budynek jest za nisko posadowiony, to woda może wpływać do budynku pomiędzy fundamentem a podwaliną.
To zależy z której strony spojrzeć bo działka jest nierówna, a różnica pod domem to około 1 m między jedną a drugą stroną, nie ma tam podpiwniczenia ale są dwie piwniczki malutkie, betonowane a cały domek stoi na betonowych fundamentach.
Jeżeli zapach pochodzi od wilgoci to konieczne jest zastosowanie osuszaczy, najlepiej przemysłowych.
Długo trzeba osuszać takim sprzętem? Może się uda wypożyczyć
Warto sprawdzić czy domek jest odpowiednio wentylowany. Bo jeśli nie jest to stąd ten zapach w domku. Tak jak pisali poprzednicy, najlepszym wyjściem będzie dobre wietrzenie domku co jakiś czas. Osuszacz też może być dobrym rozwiązaniem.
-
Trzeba dbać by czasem drewno nie zaczęło gnić.
-
Trzeba pomyśleć o odpowiednim osuszeniu budynku, zwłaszcza drewnianego by problem zniwelować do końca. Zerknij na ofertę I-K- warszawskiej firmy specjalizującej się osuszaniu budynków, także izolacji fundamentów - podpytaj, zobaczą i policzą jaki będzie koszt takiej usługi.
-
sadze ze dobrym rozwiązaniem byłoby powieszenie na czas nieuzywania domku jakiś ziol
z mocnym zapachem np lawendy
z mocnym zapachem np lawendy
-
Zioła są dobrym pomysłem, ale do tego powinnaś miec jeszcze pochłaniacz wilgoci. No i regularne wietrzenie też jest wskazane.
Tobie się może wydawać , że nie ma wilgoci , ale ten zapach jest właśnie od niej... proponuję dobry pochłaniacz naturalnym sposobem na usunięcie brzydkiego zapachu jest pokrojona cytryna tylko co parę dni trzeba zmieniać na świeżą, u nas naprawdę zadziałało
- skwaszonaewka173
Wilgoć na pewno jest problemem. Pochłaniacz wilgoci jest wskazany, zobaczysz po pewnym czasie ile w nim wody się nazbiera. Cytrynę stosowałam, ale zdecydowanie lepsze okazały się zioła jak np lawenda.
Moim zdaniem taki "urok" tych domków , gdy stoją zamknięte poza sezonem . Dobrze się sprawdza cytryna z sodą, jako pochłaniacz brzydkich zapachów
No niestety, albo trzeba regularnie wietrzyć
- pozytywnie263
Ja regularnie wietrzę domek i nie mam takich problemów jak jakieś dziwne zapachy. Mam też pochłaniacz wilgoci i odświeżacz powietrza
u mnie właśnie też jest taki charakterystyczny zapał i zacząłem używać pochłaniacz wilgoci i jest o wiele lepiej,więc polecam zainwestować w takie coś
Znajdź źródło problemu i wtedy działaj. Czyszczenia są rzeczywiście kosztowną sprawą, a jeżeli zapach nie staje się lżejszy może zagościł tam na amen. Tak jak jest np w starych kamienicach, one też mają swój zapach, którego niestety nikt się nie pozbędzie.
Niemiły zapach w domu, który nie zanika pomimo wietrzenia może być problemem związanym ze złym montażem kanalizacji lub wentylacji. My akurat przechodziliśmy przez podobny problem. Do tego stopnia, że na ścianach pojawiły się zacienienia. Zaprosiliśmy do mieszkania fachowców, którzy potwierdzili nasze obawy. Dzisiaj po problemie nie ma śladu i zapachu
U mnie było podobnie okazało się, że w rurach z wentylacji po kilku latach zbierała się pleśń i grzyby a co za tym szło niemiły zapach, po wymianie rur wstrętny zapach ustał.
też myślę, że to może być problem kanalizacji
- agniesia44
U mnie był problem, bo podgniła podłogowa od wilgoci. Zapach nie był miły Ciężko było sobie z tym poradzić. Lepiej na bieżąco kontrolować sytuację, bo potem gorzej jest doprowadzić wnętrze do normy.
U mnie nieprzyjemny zapach był związany z gniazdem robali, które zadomowiły się w łazience. Na szczęście porady przeczytane na http://mroweczka24.pl/ pomogły i pozbyłem się zarówno problemu, jak i niemiłego zapachu, który się wydzielał. Dodatkowo kupiłem płytki owadobójcze.
W takich domkach tak to już jest. Zwłaszcza, jeśli nie mieszkasz w nim na stałe.
co to znaczy "w takich"? Ten problem może się każdemu przytrafić bez względu na konstrukcję.
-
Dobrze, że o tym powiedzieliście, bo jesteśmy przed budową takiego domu i nie wiedzieliśmy, ze jest taki problem z wilgocią. Odpowiednia wentylacja i izolacje jakoś sobie z tym poradzi, czy raczej nie?
Ja właśnie w moim nowym mieszkaniu miałam brzydki zapach i żadne oświeżacze nie pomagały. Właśnie dlatego zdecydowałam się na usługi z firmy kastelnik.pl/ozonowanie-pomieszczen-malopolska/ ponieważ oni szybko i sprawnie pozbywają się właśnie nieprzyjemnych zapachów. Koniecznie zaglądnijcie na ich stronę aby dowiedzieć się więcej
Czy to jest bezpieczne dla drewna, z którego zbudowany jest dom?