lubuskie
lubuskie
Czy mogę prosić o namiary na firmę budującą w szkielecie drewnianym w województwie lubuskim?
I jeszcze jedno. Jedna z firm mieszczącą się na wschodzie kraju, budująca na terenie całej Polski deklaruje stan surowy zamknięty w szkielecie drewnianym za 750 zł/m2. Czy to jest możliwe? Boję się, że taka cena odbije się na jakości budynku. Czy mam rację?
I jeszcze jedno. Jedna z firm mieszczącą się na wschodzie kraju, budująca na terenie całej Polski deklaruje stan surowy zamknięty w szkielecie drewnianym za 750 zł/m2. Czy to jest możliwe? Boję się, że taka cena odbije się na jakości budynku. Czy mam rację?
Aneta
-
Proponuję - http://www.szkielet.pl/etapy/4.php
To, czy cena jest adekwatna do zakresu robót, zależy co dana firma rozumie pod zakresem "stan surowy zamknięty".
Możesz przedstawić zakres oferowany przez daną firmę?
To, czy cena jest adekwatna do zakresu robót, zależy co dana firma rozumie pod zakresem "stan surowy zamknięty".
Możesz przedstawić zakres oferowany przez daną firmę?
czy to możliwe?
To jest cytat ze strony tej firmy: "W tym celu oferujemy domy w atrakcyjnej cenie od 750 zł/m2 dając dom w całości wykończony z zewnątrz (z pokryciem dachowym, stolarką zewnętrzną, elewacją, orynnowaniem), ale bez instalacji i do wykończenia wewnętrznego".
Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź na poprzednie pytanie.
Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź na poprzednie pytanie.
Aneta
Znalazłam wyszczególnienie:
1. Ściany zewnętrzne parteru i piętra:
- krawędziaki drewniane 47x180 mm
- płyta wiórowa OSB III 12 mm
- styropian 50 mm
- tynk mineralny Ceresit w czter-ech kolorach do wyboru
2. Ściany wewnętrzne konstrukcyjne:
- krawędziaki drewniane 47x147 mm
- płyta wiórowa OSB II 12 mm
3. Strop nad parterem:
- konstrukcja nośna stropu z belek drewnianych 47x222 mm
- płyta wiórowa OSB II 22 mm
4. Strop nad piętrem:
5. Dach nad częścią mieszkalną:
- krokwie 47x180 mm
- folia dachowa
- kontrłaty 27 mm
- łaty 36 mm
- pokrycie - dachówka cementowa Braas typ celtycki w kolorze czerwonym, ciemnoczerwonym, brązowym lub czarnym do wyboru - wykończenie zewnętrzne okapów dachu i lukarn - szalówka drewniana malowana w 5 kolorach do wyboru
6. Dach nad częścią niemieszkalną:
- krokwie 47x180 mm
- folia dachowa
- kontrłaty 27 mm
- łaty 36 mm
- pokrycie - dachówka cementowa Braas typ celtycki w kolorze czerwonym, ciemnoczerwonym, brązowym lub czarnym do wyboru - wykończenie zewnętrzne okapów dachu i lukarn - szalówka drewniana malowana w 5 kolorach do wyboru
7. Drzwi wejściowe
Drewniane, sosnowe, pełne typ CAL 1 lub CAL 3 w kolorze farb kryjących RAL 1006 (naturalny), RAL 6003 (zielony), RAL 7011 (szary) RAL 8017 (brązowy), RAL 9010 (biały) malowane lakierem bezbarwnym z kompletem okuć
8. Stolarka okienna
Okna drewniane jednoramowe z okuciami obwiedniowymi w kolorach do wyboru RAL 8017, RAL 6003, RAL 1006, RAL 7011, zestaw szyb jednokomorowy K=1,1W/m2K. Okna dachowe firmy Fakro
9. Obróbki blacharskie
Rynny i rury spustowe od dachu do poziomu 0.00 z tworzywa PCV w kolorze brązowym, antracytowym, wiśniowym do wyboru. Parapety zewnętrzne i inne obróbki blacharskie z blachy aluminiowej w kolorze naturalnym, białym lub brązowym do wyboru. Parapety zewnętrzne i inne obróbki z blachy aluminiowej
10. Elewacje
Ściany od zewnątrz obłożone tynkiem mineralnym (w czterech kolorach do wyboru)
Wzięłam tę specyfikację z pierwszego lepszego projektu domu tej firmy. Prace były podzielone na stan surowy zamknięty i gotowy "pod klucz".
-
1. Ściany zewnętrzne parteru i piętra:
- krawędziaki drewniane 47x180 mm
- płyta wiórowa OSB III 12 mm
- styropian 50 mm
- tynk mineralny Ceresit w czter-ech kolorach do wyboru
2. Ściany wewnętrzne konstrukcyjne:
- krawędziaki drewniane 47x147 mm
- płyta wiórowa OSB II 12 mm
3. Strop nad parterem:
- płyta wiórowa OSB II 22 mm
4. Strop nad piętrem:
5. Dach nad częścią mieszkalną:
- krokwie 47x180 mm
- folia dachowa
- kontrłaty 27 mm
- łaty 36 mm
6. Dach nad częścią niemieszkalną:
- krokwie 47x180 mm
- folia dachowa
- kontrłaty 27 mm
- łaty 36 mm
7. Drzwi wejściowe
Drewniane, sosnowe, pełne typ CAL 1 lub CAL 3 w kolorze farb kryjących RAL 1006 (naturalny), RAL 6003 (zielony), RAL 7011 (szary) RAL 8017 (brązowy), RAL 9010 (biały) malowane lakierem bezbarwnym z kompletem okuć
8. Stolarka okienna
Okna drewniane jednoramowe z okuciami obwiedniowymi w kolorach do wyboru RAL 8017, RAL 6003, RAL 1006, RAL 7011, zestaw szyb jednokomorowy K=1,1W/m2K. Okna dachowe firmy Fakro
9. Obróbki blacharskie
Rynny i rury spustowe od dachu do poziomu 0.00 z tworzywa PCV w kolorze brązowym, antracytowym, wiśniowym do wyboru. Parapety zewnętrzne i inne obróbki blacharskie z blachy aluminiowej w kolorze naturalnym, białym lub brązowym do wyboru. Parapety zewnętrzne i inne obróbki z blachy aluminiowej
10. Elewacje
Ściany od zewnątrz obłożone tynkiem mineralnym (w czterech kolorach do wyboru)
Wzięłam tę specyfikację z pierwszego lepszego projektu domu tej firmy. Prace były podzielone na stan surowy zamknięty i gotowy "pod klucz".
-
Aneta
-
Oferta ciekawa. Nie określa jednak jakości drewna. A jak to ważne - poczytaj - http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic. ... c&start=20
tani szkielet
Na stronie firmy nie znalazłam informacji na temat jakości drewna, ale podają, że współpracują z Kronopolem. Czy to o czymś świadczy?
Aneta
-
szkielet
Rzeczywiście, problem może polegać na tym, że specyfikację robót wzięłam z pierwszego lepszego domu ze strony www unibudu a w ulotce, którą otrzymałam od firmy piszą, że cena 650 - 750 !!! przewiduje dom typu Futura, ale co to oznacza, tego nie wiem. Dziękuję za sugestie i pozdrawiam.
Aneta
tani szkielet?
Pokazałam tę specyfikację firmie, z którą prowadzę rozmowy na temat budowy domu i poprosiłam o ustosunkowanie się do tego. Dowiedziałąm się, że w tej specyfikacji nie ma ani paroizolacji, ani wiatroizolacji. Firma nie mówi nic o przekroju ścian a to bardzo ważne. Moja firma przy stanie surowym zamkniętym, czyli takim jak w UNIBUDZIE przygotowała mi specyfikację na dwie strony A-4. Dowiedziałam się też, że okna oferowane przez UNIBUD to okna o wiele gorsze od tych, które mi proponuje moja firma (chyba były malowane powierzchniowo czy coś takiego, nie pamiętam, ale mnie to przekonało), drzwi także. To mi wystarczy, więc zapominam o UNIBUDZIE. Jak dobrze pójdzie, to szybko załatwiam przyłącza i ruszam ze szkieletem. Nie mogę się doczekać. Jak tylko zacznę, dam znać na forum!!! Pozdrawiam i dziękuję za dyskusje.
Aneta
-
Nie chcę tu chwalić tej firmy, daleko mi do tego, ale proszę zwrócić także uwagę, iz w specyfikacji nie ma także izolacji cieplej czy akustycznej czy np. okładzin wewnętrznych typu płyta g/p.
Ta specyfikacja dotyczy stanu surowego zamkniętego, stąd brak folii paroizolacyjnej. A to że brak folii wiatroizolacyjnej, to specyfika tej firmy. Oni poprostu kleją styropian bezpośrednio do płyty poszycia zewnętrznego.
Ta specyfikacja dotyczy stanu surowego zamkniętego, stąd brak folii paroizolacyjnej. A to że brak folii wiatroizolacyjnej, to specyfika tej firmy. Oni poprostu kleją styropian bezpośrednio do płyty poszycia zewnętrznego.
w temacie woj. lubuskiego
Mam prosbe - poszukuje firmy budujacej w technologi prefabrykowanego szkieletu drewnianego - w woj. Lubuskim, ale moze tez byc Dolnoslaskie. W pierwszej kolejnosci zalezy mi na jakosci wykonania - dom jest nietypowy jak na typowe domy w szkielecie stawiane - ma plaski dach. Bardzo bylabym wdzieczna za polecenie mi firmy godnej zaufania.
Re: lubuskie
Witam Aneta
Czy moglabys mi przeslac ktora firma oferuje 750zl/m2 ? albo moze znasz jeszcze jakies ciekawe oferty w budownictwie szkieletowym.... bardzo prosze Cie o przeslanie danycg tych firm na maila..
dziekuje pozdrawiam
Czy moglabys mi przeslac ktora firma oferuje 750zl/m2 ? albo moze znasz jeszcze jakies ciekawe oferty w budownictwie szkieletowym.... bardzo prosze Cie o przeslanie danycg tych firm na maila..
dziekuje pozdrawiam
Re: lubuskie
A teraz jakie są koszty budowy domu szkieletowego ?